A gyűrűk ura:Köszöntő
A trilógiáról
Idézetek
Tündék
Entek
Hobbitok
Emberek
Istárok
Törpök
Orkok
Balrogok és pókok
Trollok és lidércek
Egyéb lények és helyszínek
Gyűrűk ura videókA trollok

A trollok hatalmas óriások. A hobbitok sok mesét hallgattak róluk, és úgy tartották, hogy rajtuk kívül rémesebb szörnyeteg nincs a földön. Ám a trolloknak van egy gyenge pontjuk: Ha felkel a nap, és az első sugarak a föld felett érik a bestiát, az kővé válik, és nem is változik vissza, soha többé. Gandalf valahogy így mondta:

�a trolloknak napkeltekor a föld alatt a helyük, különben kővé válnak. Hegy kövévé, és nem változnak vissza többet.� (A Babó)

  A hobbitok jól ismerik ezt a történetet, hisz ezerszer mondta el nekik Zsákos Bilbó. Ezzel a történettel rémisztgetik, vagy épp altatják el a hobbit szülők a csemetéiket. Ezek a bestiák szétszóródva élnek. Szép számmal látható Cirith Gorgorothban, a Kísértet �Hágónál. A legtöbb mégis a fekete kapunál, és a fekete toronynál él. Amikor Aragorn és serege csatába bocsátkozik a fekete kapunál Szauronnal, ezek vezetik az első rohamot.

  Új csapás a világra, hogy Szauron kitenyésztette az olog-hai-okat, akik nem félnek a fénytől, okosabbak, és gonoszabbak a fajtársaiknál, ügyesebbek� és nagyobbak.

 Ezekkel az óriásokkal a Bakacsin-erdő szélénél találkoztak először.

  A filmekben láthattunk Móriában és a Fekete Kapunál. Versekben is megjelennek, az orkok mellett ők is a hobbit mesék rémeivé nőtték ki magukat.(Talán mert ugyanolyan buta és kegyetlen mindkettő)

  Lakhelyüknek a fekete tornyot lehet nevezni.

 Kedvenc táplálékuk (mondani sem kell) az emberhús, de a törpöket sem vetik meg.

  Nevük, mivel nyelvük nincs, morgások és üvöltések halmaza. Ha a sötét úr be akar venni egy kaput, akkor a faltörő kos mellé trollokat küld. Bár azokat láncon vezetik. Nehéz megsebezni őket közönséges karddal vastag, pikkelyes bőrük miatt. Talán ezért tartja Szauron őket oly nagy becsben�

Lidércek

 Az élet, és halál határmezsgyéjén lakozó teremtményeket gyűjtőnéven lidérceknek nevezzük. Nehéz ellenfelek, mivel a hagyományos penge nem tesz kárt bennük, és ha akarják láthatatlanná is tudnak válni, ám hátrányuk a szenvedés, mivel minden perc fárasztó számukra. Ezek a lények sajnos leggyakrabban a Sötét Úr soraiban tűnnek fel, és az ő akaratának bábjai.

  A leghírhedtebb lidércek, a Gyűrűlidércek. Nazgul = Nazg (gyűrű) + Gul(lidérc). Ez a kilenc kegyetlen gyilkos eredetileg kilenc ember-király volt, akiknek a Sötét úr gyűrűket ajánlott. Ész nélkül belementek a titkos paktumokba, és lassan fogyatkozásnak indultak. Félelmetesek, mivel sötétben sok olyat látnak, amit egy halandó nem, ám érzékszerveik a déli nap hatására lebénulnak. Kegyetlen, és félelmetes szolgák, ám Sauron még így is feltétlen engedelmességre tudja fogni őket, mivel teljes egészében Ő uralkodik rajtuk. Hátrányuk az, hogy teljes egészében Sauron sorsától függnek, valamint betegesen irtóznak a fénytől, a tisztaságtól, és a tűztől. A tünde Urak ugyancsak nagy hatással vannak rájuk, és ha láthatatlanul kóborolnak, a félelem már mérföldekkel előre jelzi jöttüket, így nehéz titokban utazgatniuk. Mindezen hátrány ellenére kevesen vannak, akik meg mernek mérkőzni velük. Tetteik legfontosabb periódusa a Gyűrűháború alatt volt, folyamatosan üldözték a Gyűrűhordozót, és kísérőit, valamint annak rendje, és módja szerint feldúlták a Megyét, legyilkolták a Megye határait őrző kószákat. A bruinen gázló-i kudarc után szárnyas hüllőket kaptak, ám Legolas az egyik ilyet lelőtte a Sarn Gebirnél való átkeléskor. Ezután fis folyamatosan kutatták a Gyűrűhordozó nyomát, ám mivel nem találták, Sauron harcászati szerepeket osztott ki rájuk. Szerencsére Frodó többször is kicsúszott a karmaik közül, de Minas Tirith ostrománál igen fontos szerepük volt a morál lerombolásánál, illetve a hírszerzésnél, kémkedésnél. Végül Urukkal együtt elpusztultak a Fekete Kapu előtt vívott csatában. Vezérüket mindenki rettegte, mivel még életében varázsló volt, Angmar gonosz birodalmának Ura. Ő volt felelős az Északi Dúnadán Királyságok bukásáért, és azért, hogy Sauron, mikor a Fehér Tanács megtámadta Dol Guldurt, visszaszökhetett Mordorba. Az Angmari Boszorkányúr végül a Pelennori csatában pusztult el (Trufa levágta az inakat a lábában, majd Éowin a fejét), ám előtte még Gandalf útját állta Minas Tirith kapujában. Gandalf nem csak Sauron, hanem a gyűrűlidércek ellenfele is volt, több ízben is megfutamította őket, mivel erősebb volt náluk, mivel Ő maia szellem volt. Lakhelyük többnyire az általuk, a másodkorban meghódított, és megrontott Minas Ithil (Minas Morgul) volt. Legtöbbször Fekete Lovas képében mutatkoztak.

 A másik legfontosabb lidérc típusú lények serege a Dwimorberg hegy alatt élő szellemek voltak. Ezek is emberek voltak, ám ezeket gyávaságuk miatt Isildur elátkozta, és felszólította őket, hogy majd teljesítsék esküjüket, ha örököse egyszer azt parancsolja. Ezt az esküt végül Aragorn hajtotta be rajtuk, és ők teljesítették is (megverték a haradi � kalóz � délvidéki sereget Pelagirnál), mire Aragorn elbocsátotta őket. Egyetlen gyilkosságuk ezen kívül az volt, amikor megölték Brego fia Baldort, aki az intések ellenére bemerészkedett a Tiltott ajtón, a birodalmukba. Gyakran látogatták az Erech kövét, amire anno az esküt tették, ezért a völgylakók halálosan rettegtek tőlük.

 Ezen kívül csak említések szólnak lidércekről, mint a sötét Úr szolgáiról. Egyesek azt rebesgették, hogy a Holt Láp környékén is lakoztak, ám mivel erről nincs írásos bizonyíték, nem tudunk biztosat mondani.

Balrogok és pókok

Egyéb lények és helyszínekwww.agyurukurarejtelye.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!