A gyűrűk ura:Köszöntő
A trilógiáról
Idézetek
Tündék
Entek
Hobbitok
Emberek
Istárok
Törpök
Orkok
Balrogok és pókok
Trollok és lidércek
Egyéb lények és helyszínek
Gyűrűk ura videókA Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig - legalábbis terjedelmét tekintve - alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a három vaskos könyvben - vagyis abban a képzelt időben, amikor a világ sorsát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és a szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték. Abban az időben, amikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hány ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündék, féltündék, az ősi Nyugat erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdőtündék fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével, s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végül győzelmet arassanak, de épp e győzelem következtében elenyésszen az ő idejük, s az árnyak birodalmába hajózva átadják a földet új urának, az emberi fajnak.

Különös világ ez az emberfölötti - vagy alatti - lényekkel benépesített Középfölde. Anyagi valósága nincs. Baljós, fekete várai, csodás fehér tornyai, fullasztó, sűrű erdei, gyilkos hegyei, sötét mélységei gondoskodnak róla, hogy egy pillanatra ne érezzük magunkat a fogható valóság közegében. Különös, hisz ebben a mesevilágban, ahol oly ékesen virágoznak a lovagi erények, véletlenül sem találkozunk az emelkedett eszményeket hirdető kora középkori lovagvilág fonákjával, az eszmények máza alatt a könyörtelen társadalmi tagozódással, elnyomással, nyomorral, létbizonytalansággal; ebben a külsőre feudálisnak tetsző világban jó is, rossz is vele születik a szereplőkkel, ott rejlik a szívük mélyén; a könyv személytelen szereplője a morál, az pedig kiben-kiben belső parancs.

 

Göncz Árpád fordítása.

 

A Nagy Esztendők

3018

Április

12. Gandalf Hobbitfalvára érkezik

Június

20. Szauron megtámadja Osgiliathot. Körülbelül ugyanekkor támadják meg Thranduilt, és Gollam megszökik.

29. Gandalf találkozik Radagasttal.

Július

4. Boromir elindul Minas Tirithből.

10. Gandalfot börtönbe vetik Orthancban.

Augusztus

Gollamnak nyoma vész. Valószínű, hogy a tündéktől és Szauron szolgáitól egyaránt üldözve Móriában keres menedéket, de amikor végül felfedezi a Nyugati Kapuhoz vezető utat, nem sikerült kijutnia.

Szeptember

18. Gandalf hajnalban megszökik Orthancból. A Fekete Lovasok átkelnek a Vas-folyó gázlóin.

19. Gandalf koldusként Edorasba érkezik, de nem bocsájtják be.www.agyurukurarejtelye.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!